Wedstrijdverslag - Ajacied

Wedstrijdverslag


Oppermachtig PSV legt een bijzonder zwak Ajax op de pijnbank.


PSV heeft zondagavond in eigen huis met duidelijke cijfers titelconcurrent Ajax opzij gezet. In een wedstrijd waarin de Eindhovenaren met name voor rust uiterst effectief voor de dag kwamen, waren treffers van Gastón Pereiro, Luuk de Jong en Hirving Lozano genoeg om Ajax op de pijnbank te zetten. Ze kwamen er nauwelijks aan te pas en moesten zodoende, net als in april toen PSV kampioen werd, met een 3-0 nederlaag terug naar Amsterdam.


In een rechtstreeks duel om de koppositie begonnen beide ploegen fel en energiek. Het eerste kwartier leverde over en weer wat speldenprikken op, maar stond tevens bol van de spanning. Het was voorzichtigheid troef van beide kanten. PSV voetbalde zich, gesteund door haar eigen publiek, ondertussen steeds beter in het duel en kwam na zo'n twintig minuten ook op voorsprong. Steven Bergwijn werd weggestuurd door Luuk de Jong, maar stuitte op Andre Onana. De rebound kwam echter terecht in de voeten van Pereiro, die maar weer eens bewees dat topwedstrijden hem wel liggen. Hij schoot hem langs Onana, al leek de bal zeker houdbaar.


Nog geen vijf minuten later deelde Ajax een cadeau uit aan PSV, toen Onana na een slechte uittrap Luuk de Jong zag weglopen bij naamgenoot Frenkie. De spits van PSV kon vrij op het Amsterdamse doel af en wist vervolgens wel raad met die buitenkans: 2-0. Hiermee kwamen de Eindhovenaren in een heerlijke flow terecht, wat een kwartier na de openingstreffer ook nog leidde tot de 3-0. Ditmaal was het een flitsende aanval van PSV die leidde tot een schietkans voor Bergwijn, waarna de rebound voor Chucky was. Het Mexicaanse supertalent had weinig moeite om de marge te vergroten tot drie. Het gemis van Matthijs de Ligt werd pijnlijk duidelijk bij Ajax: Daley Blind en De Jong hadden geen antwoord op Luuk de Jong.


Zo gaf PSV haar tegenstander een duidelijk lesje in effectiviteit en moest Ajax in het tweede bedrijf uit een ander vaatje tappen om het duel nog spannend te maken. Erik ten Hag bracht Donny van de Beek en Kasper Dolberg in om dat te bewerkstelligen, maar moest al snel constateren dat PSV onverstoorbaar door ging met waar het voor rust mee begonnen was. De Eindhovenaren hadden het met name op het middenveld uitstekend voor elkaar en gaven Ajax geen millimeter ruimte. Een wedstrijd was het geen seconde meer, waardoor de teleurstelling bij Ajax - waar Ryan Gravenberch nog inviel en zo de jongste speler ooit was namens Ajax - alleen maar groter zal zijn.


De Amsterdammers gingen het vervolgens proberen met wat schoten van afstand, maar die konden Jeroen Zoet daarmee absoluut niet in de problemen brengen. De normaal zo flitsende voorhoede van Ajax zat volledig in de tang bij met name Angeliño en Denzel Dumfries, waardoor PSV eigenlijk simpel richting het eindsignaal kon voetballen. PSV neemt met de 3-0 zege afstand van de rest van de ranglijst en staat nu vijf punten los van Ajax en Feyenoord, die beiden dertien punten hebben verzameld. Bovendien komt deze klap bijzonder hard aan in Amsterdam, waar ze revanche wilde nemen op het kampioensduel in april. Dat is in elk geval niet gelukt, in tegendeel.


www.fcupdate.nl