Wedstrijdverslag - Ajacied

Wedstrijdverslag


AZ wint eindelijk een topduel en geeft Ajax forse tik in titelstrijd.


Op bezoek in Alkmaar heeft Ajax zondagmiddag zware averij opgelopen in de titelstrijd. In een slordig duel met veel strijd kon de slordig spelende ploeg van Erik ten Hag nauwelijks een vuist maken, waardoor een treffer van Guus Til in de tweede helft de tweede Amsterdamse seizoensnederlaag inleidde (1-0). Omdat PSV eerder vandaag wel zegevierde, is het gat tussen koploper en achtervolger nu vijf punten.


Het duel begon van beide kanten afwachtend, maar was geen moment saai. AZ bood een stuk beter tegenstand dan tijdens de heenwedstrijd in Amsterdam, toen het met een 5-0 nederlaag naar huis werd gestuurd. De grootste kansen waren in het eerste half uur ook voor de thuisploeg. Een Alkmaarse voorspriong leek er na een minuut of twintig te komen via Mats Seuntjens, die vrij kon uithalen maar tegen de voet van Andre Onana aan schoot.


Bij Ajax was het spel een stuk slordiger dan de afgelopen weken. De creativiteit ontbrak en dat was deels te wijten aan een niet frisse Hakim Ziyech. De spelmaker moest zich al halverwege het eerste bedrijf laten vervangen door Kasper Dolberg. Ondertussen vielen er in de Amsterdamse verdediging veel gaten, waar AZ maar niet van wist te profiteren. Seuntjens, Fredik Midtsjø en Oussama Idrissi kregen alle tijd van de wereld om uit te halen maar deden daar niets mee. Idrissi leek na een geweldig hoogstandje alsnog de score te openen. Hij passeerde Noussair Mazraoui en klopte Onana, maar een sliding van Nicolas Tagliafico voorkwam de openingstreffer.


Richting de rust drong Ajax toch wat aan en kon de ploeg van Ten Hag bijna juichen, ware het niet dat een kopbal van Donny van de Beek door Ron Vlaar van de lijn werd gehaald.


Ajax kwam na rust wat frisser uit de kleedkamer en drong AZ eventjes terug, maar het ontbrak de ploeg aan scherpte en uitgespeelde kansen. Dat leidde ertoe dat de thuisploeg het momentum weer haar kant op kon draaien, via een snelle uitbraak waaruit Stengs bijna scoorde. Hij klopte Onana met een half wippertje, maar gaf de bal niet genoeg snelheid mee waardoor Blind een treffer kon voorkomen.


Een minuut of tien na de onderbreking was daar dan toch de Alkmaarse voorsprong. Een hoekschop vanaf rechts werd door Stengs bij de tweede paal neergelegd, waar Ron Vlaar stond. De stopper bracht de bal voor het doel, waar een heuse scrimmage ontstond. Til was in die chaos voor Onana het meest alert en prikte de bal het doel in: 1-0.


Wat volgde was een bijzonder slordige, maar meeslepende fase van de wedstrijd. Ajax bracht Noa Lang en Klaas-Jan Huntelaar, waardoor het spel van de Amsterdammers op jacht naar de gelijkmaker opportunistisch werd. AZ wankelde, maar hield stand met dank aan Bizot en Vlaar, die zich werkelijk overal voor gooiden. Ondertussen kreeg AZ de nodige countermogelijkheden, maar was ook de thuisploeg zeer onzorgvuldig in de afronding. Een kleine tien minuten voor tijd had het duel in het slot gemoeten, toen Idrissi in zijn eentje op Onana af stormde. De doelman bleef kalm en bracht opnieuw redding met zijn voet.


Zo bleef Ajax in leven en kwam het via een kopbal van Huntelaar en een heerlijke pegel van Mazraoui nog bijna op gelijke hoogte. Bizot keepte echter opnieuw een zeer sterke partij, waardoor de bal er voor Ajax simpelweg niet in wilde. Ajax ontvangt PSV over twee weken dus met een achterstand van vijf punten, terwijl AZ zich op de ranglijst naast Feyenoord nestelt.


www.fcupdate.nl