Wedstrijdverslag - Ajacied

Wedstrijdverslag


Ajax onderuit bij strijdend FC Groningen na slechte eerste helft.


Ajax heeft zondagmiddag het gat op de ranglijst met AZ niet terug kunnen brengen tot zes punten. De Amsterdammers hadden een wedstrijd lang hun handen vol aan FC Groningen en kwamen zelf veel te laat op gang. Donny van de Beek bracht na een 2-0 achterstand een kwartier voor tijd de spanning terug in het duel, maar meer zat er niet in voor de regerend landskampioen (2-1).


Ajax-trainer Erik ten Hag moest dankzij verschillende blessures opnieuw sleutelen aan zijn basiselftal. Zo nam Siem de Jong, net als tegen Spakenburg, de plek van Hakim Ziyech over en moest Bruno Varela de op het laatste moment afgehaakte Andre Onana vervangen. Doordat ook Ryan Babel duidelijk nog moest wennen aan zijn plek op rechtsbuiten was het spel van de Amsterdammers in de openingsfase van de wedstrijd onwennig te noemen. Groningen speelde daar gretig op in, het liet de bezoekers komen en hield de rijen vanuit een gedisciplineerde organisatie gesloten. Snelle uitbraken waren daarbij het recept voor Gronings gevaar. Dat leidde al na ruim een kwartier tot de eerste goal. Kaj Sierhuis, voormalig jeugdproduct van Ajax, werd na een goede loopactie met een fantastiche pass vanuit het middenveld in stelling gebracht. De aanvaller schoot tegen Varela aan, en via het lichaam van de doelman verdween de bal in het doel: 1-0.


Het was precies de start die Groningen zich wenste. De ploeg van Danny Buijs kon zich nu, gesterkt door de voorsprong, vastbijten in Ajax. Dat deed het met verve, want de Amsterdammers kwamen er nauwelijks aan te pas. De creativiteit ontbrak en veel duels werden verloren. Door slordigheden aan Amsterdamse zijde kreeg Groningen via Sierhuis vervolgens ook nog een behoorlijke kans op 2-0, maar ditmaal was Varela de spits in de één tegen één de baas.


Ten Hag probeerde vervolgens wat te forceren door Babel naar de linkerflank te verhuizen, maar aan die kant van het veld bleek al snel dat Deyovaisio Zeefuik hem geen millimeter ruimte wenste te geven. De grootste kans aan Amsterdamse zijde was overigens wel voor Babel. De huurling van Galatasaray kon een lage voorzet vanaf rechts vrijstaand binnen werken, maar kreeg op wonderbaarlijke wijze zijn voet níet tegen de bal. Ondertussen bleek FC Groningen richting de rust nauwelijks van de wijs te brengen. Het bleef gedisciplineerd, zat de Ajacieden fanatiek op de huid en gaf nauwelijks iets weg.


De moeizame eerste helft noopte Ten Hag niet om tijdens de rust in te grijpen. Toch zullen de nodige harde woorden zijn gevallen, want Ajax kwam wat beter uit de kleedkamer dan voor de onderbreking. Enkele goede combinaties leidden tot een speldenprikje van Tadic en een slimme steekpass van Veltman. De lichte Amsterdamse hoop ten spijt was het al snel Groningen dat opnieuw de trekker overhaalde. Na balverlies van Ajax op het middenveld was het Sam Schrek die het overzicht behield en Lundqvist op de rand van de zestien bediende. De Zweed punterde de bal op doel en had daarbij de mazzel dat de bal via Lissandro Martinez onhoudbaar werd voor Varela: 2-0.


De grotere achterstand was voor Ten Hag wél de aanleiding om in te grijpen, en dat deed de oefenmeester met een dubbele wissel. Carel Eiting kwam na een uur voetballen in de ploeg voor Ryan Gravenberch en Lassina Traoré loste de totaal onzichtbare De Jong af. Of het aan deze wissels lag viel te betwijfelen, maar de dreiging van Ajax nam in deze fase van de wedstrijd toe. Enkele schietkansen waren het gevolg, maar Sergio Padt hoefde nauwelijks écht in actie te komen. Toen zo'n twintig minuten voor tijd de krachten bij de thuisploeg begonnen weg te vloeien kon Ajax dan eindelijk profiteren. De organisatie bij Groningen was even weg na een scheidsrechtersbal, waardoor Van de Beek in scoringspositie kon komen. De middenvelder dacht niet na en ramde de bal langs Padt het doel in.


De treffer van Van de Beek was de definitieve kanteling in het spelbeeld. FC Groningen was compleet moegestreden en Ajax kwam eindelijk op gang. Padt zag de Amsterdammers in allerlei aanvallende variaties op zich af komen en moest alle zeilen bij zetten om te zorgen dat zijn ploeg boog, maar niet barstte. Dat ging lang goed, want tot ver in de blessuretijd bleef de 2-1 voorsprong gehandhaafd. FC Groningen kreeg zelfs nog wat kansen om het duel zelf te beslissen. Ajax bracht Huntelaar nog in de ploeg in een ultieme poging iets te forceren, maar Groningen kreeg loon naar werken. Na vier spannende minuten blessuretijd konden de groen-witten de eerste thuiszege tegen Ajax sinds 2014 bij schrijven.


www.fcupdate.nl