Wedstrijdverslag - Ajacied

Wedstrijdverslag


Ajax sluit trainingskamp in Florida af met zege op Sao Paulo. Ajax heeft haar trainingskamp in de Verenigde Staten met een goed gevoel af kunnen sluiten. In het tweede en laatste duel om de Florida Cup werd Sao Paulo FC met 4-2 opzij gezet dankzij treffers van Donny van de Beek, Dusan Tadic, Kasper Dolberg en David Neres.


Ajax begon in tegenstelling tot het duel van afgelopen donderdag in haar beoogde basisopstelling. Ten Hag had zijn vaste formatie het veld in gestuurd en wilde zien hoe zijn manschappen ervoor stonden, een week voor de hervatting van de competitie. Onder aangename temperaturen voetbalde Ajax zich steeds behoorlijk richting het doel van Sao Paulo, maar had het bij vlagen moeite met het soms onnodig fysieke spel van haar tegenstander. De Brazilianen hadden bovendien een aantal pijlsnelle counters in petto, waar Ajax nogal wat moeite mee had. Uit een dergelijke uitbraak viel ook de enige treffer voor rust, toen Noussair Mazraoui zijn duel verloor van Hernanes en de middenvelder de bal langs Andre Onana zag schuiven.


Kort na rust trok Ajax de stand gelijk. Het bleef Sao Paulo, dat nagenoeg een volledig nieuw elftal had ingebracht, voetballend de baas en tekende via Donny van de Beek verdiend voor de gelijkmaker. De middenvelder werd direct na zijn treffer gewisseld voor David Neres, die dus minuten mocht gaan maken tegen zijn oude club. De buitenspeler begon gretig, maar moest al snel constateren dat zijn landgenoten weer op voorsprong kwamen. Opnieuw kwam het gevaar vanaf links, toen Brenner de zestien in dribbelde. Onana anticipeerde op een voorzet, maar daar dacht de aanvaller anders over. Hij schoot de bal in de korte hoek, waardoor Onana aan de grond genageld stond. Ajax moest dus opnieuw in de achtervolging.


Dat deed het prima, want zo'n tien minuten na de laatste treffer van Sao Paulo stonden de Amsterdammers zelf op voorsprong. De gelijkmaker kwam er via een penalty van Tadic, veroorzaakt door Dolberg die het eindstation was van een heerlijke pass van Frenkie de Jong. Even later pakte Dolberg ook zelf zijn treffer mee, ditmaal op aangeven van Tadic. De slotfase van het duel was voor de talenten van Ajax, die zich na een heerlijke trainingsweek in Florida nog mochten laten zien aan hun trainer. Het slotakkoord was echter voor Neres, die op slag van tijd de 4-2 nog binnen schoot. Zo stapt Ajax met een tevreden gevoel het vliegtuig naar Amsterdam weer in.


Opstelling Ajax: André Onana; Noussair Mazraoui (80. Lisandro Magallán), Matthijs de Ligt, Daley Blind, Nicolas Tagliafico (46. Rasmus Kristensen); Frenkie de Jong (80. Dani de Wit), Donny van de Beek (57. David Neres), Lasse Schöne (80. Vaclav Cerny); Dusan Tadic, Hakim Ziyech (80. Jurgen Ekkelenkamp), Kasper Dolberg (80. Klaas-Jan Huntelaar).


***


B-keuze Ajax verliest bij debuut Magallan en rentree Veltman.


Ajax heeft donderdagnacht (Nederlandse tijd) in de Verenigde Staten een oefennederlaag geleden tegen Flamengo. Het duel om de Florida Cup eindigde in reguliere speeltijd onbeslist (2-2), maar de Brazilianen toonden zich scherper in de strafschoppenreeks. Hoogtepunten waren de eerste minuten van aanwinsten Lisandro Magallan en Lassina Traoré. Maar ook de rentree van Joël Veltman. De verdediger, die in april 2018 ernstig geblesseerd raakte, maakte tijdens het eerste oefenduel van het nieuwe jaar de gehele tweede helft vol.


Ajax begon zoals gebruikelijk tijdens oefenwedstrijden met haar B-keus tegen de Braziliaanse grootmacht. Coach Erik ten Hag gunde Magallán direct zijn basisdebuut en had verder voornamelijk plaats ingeruimd voor spelers die normaliter weinig aan spelen toekomen. Het duel begon daardoor wat onwennig aan Amsterdamse zijde, maar toch kwamen de hoofdstedelingen via Klaas-JanHuntelaar op voorsprong. De spits werd na een fase van stevige druk van zijn ploeg aangespeeld door Vaclav Cerny en rondde koel af.


De voorsprong was echter van korte duur, want enkele minuten na de openingsgoal werd er bij Ajax achterin bijzonder slecht geanticipeerd op een steekbal, waarna Uribe alleen op Kostas Lamprou af kon en de doelman met een heerlijk stiftje passeerde: 1-1. De gelijkmaker leidde een slordige fase in van Ajax, waarin met name Per Schuurs en Magallan nog erg aan elkaar moesten wennen.


Zo'n vijftien minuten voor rust kwam Ajax dan eindelijk wat beter in haar spel, met name in aanvallend opzicht. De combinaties gingen lopen en op de linkerflank leek Cerny er zin in te hebben. Dat leidde na ruim een half uur voetballen tot een volgende voorsprong, toen Zakaria Labyad het eindstation was van een prima combinatie over meerdere schijven. De middenvelder gebruikte de ruimte die hij kreeg vervolgens goed en schoot de bal langs Diego Alves: 2-1. Zo leek Ajax dus met een voorsprong te rusten, maar vlak voor het rustsignaal moest Lamprou toch nog een keer de bal uit het net halen. De keeper moest lossen op een schot van buiten de zestien, waarna Uribe zijn tweede kon maken.


De tweede helft kenmerkte zich vooral door de nodige invallers die hun kunsten mochten laten zien. Waar Flamengo bij het ingaan van het tweede bedrijf liefst zeven spelers inbracht, daar wisselde Erik ten Hag in fases. Direct uit de kleedkamer mocht Lassina Traoré net als Magallan zijn debuut maken, waarna ook jongelingen Dani de Wit en Jurgen Ekkelenkamp zich konden bewijzen. Al ruim voor het laatste fluitsignaal was de pit echter uit de ploeg verdwenen, temeer omdat de ploeg er in de ochtend ook al een training op had zitten. Door gemiste penalty's van Veltman en Magallan trokken de Amsterdammers uiteindelijk dus aan het korste eind.


Veel wijzer zal Ten Hag niet zijn geworden van het optreden van zijn team, al liet Magallan wel een goede indruk achter. De Argentijn stond zijn mannetje en gaf in de tweede helft weinig meer weg. Ajax neemt het komende zaterdag voor haar terugkeer naar Amsterdam nog op tegen Sao Paulo FC en zal tijdens die wedstrijd ongetwijfeld haar A-spelers op het wedstrijdformulier noteren.


Opstelling Ajax: Kostas Lamprou; Rasmus Kristensen, Daley Sinkgraven (75. Mitchel Bakker), Lisandro Magallán, Per Schuurs (46. Joël Veltman); Ryan Gravenberch (59. Dani de Wit), Carel Eiting (87. Viktor Jensen), Zakaria Labyad; David Neres (59. Jurgen Ekkelenkamp), Vaclav Cerny (75. Noa Lang), Klaas-Jan Huntelaar (46. Lassina Traoré).


www.fcupdate.nl