Wedstrijdverslag


Rampperiode Ajax compleet na bekerexit tegen sterk FC Utrecht.


4 maart 2020 – De dramatische periode van Ajax is na het bekerduel met FC Utrecht nog wat miserabeler geworden. De dolende ploeg van Erik ten Hag verloor door doelpunten van Sander van de Streek en Simon Gustafson (penalty) met 2-0 van de ploeg uit de Domstad. Daarmee ligt Ajax nu uit de Europa League en de beker. Alle hoop is nu gevestigd op de competitie, maar ook in die competitie is de situatie niet zo rooskleurig meer.


De ploeg uit de hoofdstad kende een dramatische week met de uitschakeling in de Europa League na het tweeluik met Getafe en de gevoelige nederlaag in de Eredivisie tegen nummer twee AZ, waardoor de titelstrijd weer volledig open ligt. Ook bij de Utrechtse formatie liep het de laatste tijd niet bepaald op rolletjes. Het afgelopen weekend werd voor de tweede keer dit seizoen verloren van hekkensluiter RKC Waalwijk en mede door de wisselende resultaten van de afgelopen weken begint het ticket voor de play-offs voor voorronde Europa League serieus op de tocht te staan. Gezien de beker nog altijd de kortste route naar Europa was, beloofde dit een dus een extra interessante confrontatie te worden tussen beide ploegen.


Direct vanaf het eerste fluitsignaal lag het baltempo zeer hoog, wat na enkele minuten al de openingstreffer voor FC Utrecht had moeten opleveren. Gyrano Kerk liet de Ajax-defensie op snelheid achter zich en kon in tweede instantie de bal voor het doel krijgen, waar Simon Gustafson de bal net naast schoot. Hierop reageerde de ploeg van Ten Hag in de persoon van Nicolás Tagliafico, die met een raket van grote afstand ongenadig hard de lat trof. Doelman Jeroen Zoet had er nog met een vuist aangezeten en dus gingen de credits ook deels naar hem. Na een ruim halfuur werd de score dan toch geopend door Sander van de Streek. Hij kopte een scherp aangesneden vrije trap van Gustafson behendig over Andre Onana heen en zorgde voor een enorme ontlading in de Galgenwaard.


Kort voor rust herhaalde zich een moment dat direct aan het begin van de wedstrijd ook al plaatsvond. Gustafson miste wederom een grote kans nadat hij de bal kreeg van Kerk. Dat maakte hij na de pauze echter ruimschoots goed door de score te verdubbelen. In duel met Van de Streek miste de tackle van Edson Alvarez de bal volledig en dus ging de bal op de stip. Gustafson mag zich een echte penaltyspecialist noemen en trof ook ditmaal weer doel. Vanaf dat moment knakte er iets bij de Ajax en wist het nauwelijks meer kansen te creëren. Vol passie en strijd trokken de Utrechters de terechte overwinning over de streep; 2-0. Opmerkelijk was overigens nog wel dat de onverzettelijke Sean Klaiber een domme sliding maakte, waardoor hij geel kreeg en de bekerfinale mist. Hij was al voor het laatste fluitsignaal ontroostbaar.


Met deze nederlaag is er wederom een potentiële hoofdprijs verstrengeld geraakt in het web der Amsterdamse vergetelheid. Alleen de titel kan het seizoen van Ajax nog (enigszins) redden. De ploeg van John van den Brom wacht in spanning af wie zij treffen in de finale van de TOTO KNVB Beker. Donderdag nemen Feyenoord en NAC Breda het om 20.45 uur tegen elkaar op in de andere halve finale.


www.fcupdate.nl