Column: Hans Janssen - Ajacied

Column: Hans Janssen


De 35e van Ajax Week 8: Ajax scoort zevenmaal zonder Kasper Dolberg, die dichtbij (tijdelijk?) vertrek is.


Hebben we Kasper Dolberg op 6 augustus, in Thessaloniki tegen PAOK Saloniki, voor het laatst in een Ajax-shirt gezien? Althans voorlopig. Het heeft er alle schijn van. Zowel voor de uitwedstrijd van zaterdag tegen VVV Venlo als voor de tweede en beslissende Europese ontmoeting met PAOK, eerder in de week, maakte de Deen geen deel uit van de selectie.


Dolbergs afwezigheid deerde Ajax, niet voor het eerst, weinig tot niets. Zo werd tegen de Grieken driemaal gescoord (het werd uiteindelijk erg moeizaam 3-2 met als beloning deelname aan de play offs voor de Champions League). In Venlo was het zelfs vier keer raak (1-4). In beide duels liet Klaas-Jan Huntelaar, met zijn 36 jaar één van de oudste Ajax-spelers ooit, zich niet onbetuigd. Hij zou Dolberg kapot, hem het leven zuur hebben gemaakt, meende Hugo Borst. Met zijn aantijgingen was de columnist annex analist bij Huntelaar aan het verkeerde adres. ‘The Hunter’ mag dan scherper, effectiever en vooral strijdvaardiger zijn dan zijn jonge concurrent: de niet kapot te krijgen spits zal het talent nooit weg (hebben) willen pesten.


Kennelijk kon Dolberg niet opboksen tegen de eeuwig jeugdige Huntelaar of wellicht waren de aanhoudende discussies in de Nederlandse media over zijn persoonlijkheid hem te veel geworden. Waarom zou trainer Erik ten Hag hem anders gepasseerd hebben? Een midvoor die enkele jaren geleden nota bene voor 50 miljoen gulden kon worden verkocht. Aan zijn talent twijfelt niemand, laat dat duidelijk zijn. Dat blijkt ook uit de belangstelling van buitenlandse clubs om de international te huren dan wel te kopen. In ieder geval het Franse OGS Nice en het Duitse TSG Hoffenheim staan voor hem in de rij. Ten Hag zei het niet direct, maar tussen de regels door kon je horen dat Dolberg de vechtlust niet (meer) kon opbrengen. Aan de oefenmeester heeft het niet gelegen: hij heeft de blonde belofte vaak genoeg zijn vertrouwen gegeven. Dolberg blijft bij Ten Hag altijd welkom, maar dan moet hij er wel wat (meer) voor doen.


Waarschijnlijk zal pas maandag duidelijk worden waar zijn toekomst ligt. In ieder geval gaat hij niet mee naar Nicosia, waar Ajax dinsdag de eerste van de twee cruciale kwalificatiewedstrijden voor de Champions League voor de boeg heeft. Thuisclub Apoel heeft minder kwaliteit dan PAOK, maar de Cyprioten schakelden wel onder meer het Oostenrijkse Austria Wien uit. Op woensdag 28 augustus is de return. In de Amsterdam Arena waar het ongetwijfeld net zo zal kolken als in de return tegen PAOK. Het was een enerverende wedstrijd, maar voor de Ajax-fan een zware bevalling. Zelfs een 3-1 voorsprong werkte niet rustgevend voor de onsamenhangend spelende, maar verwoed vechtende thuisclub. In de slotfase kwamen de Grieken, die veel beter voetbalden dan een week eerder, terug tot 3-2 en dreigde andermaal, net als tegen Tottenham Hotspur, een doemscenario. Gelukkig: ditmaal werd Ajax door de gong gered.


In het duel met VVV was er nauwelijks een vuiltje aan de lucht en dat is wel eens anders geweest, al dateert de laatste zege van de geel-zwarten van …1987. Dat was in een periode dat de wedstrijden in Venlo bol stonden van spanning en sensatie. Ditmaal hadden de Limburgers amper iets in het brengen, al duurde het (te) lang voordat de landskampioen op voorsprong kwam. Dat was net vóór de rust, dankzij een geplaatst schot van Hakim Ziyech. Toen het door Dusan Tadic 0-2 werd, was het pleit in Amsterdams voordeel beslecht. De aanvoerder benutte een strafschop. Dat is hem wel toevertrouwd: het was een zilveren eredivisiepenalty. Tegen PAOK mocht hij overigens zelfs driemaal vanaf elf meter aanleggen. De eerste keer, bij een 0-1 achterstand, faalde hij, maar de tweede en derde maakte hij uiterst professioneel wel. Terug naar Venlo waar Huntelaar de 0-3 en David Neres de 0-4 voor hun rekening namen. Huntelaar was de vervanger van de gehavende Ziyech; Neres nam de plaats in van Quincy Promes, die een onfortuinlijk competitiedebuut in de basis beleefde. Tot zijn grote frustratie moest de ex-speler van Spartak Moskou geblesseerd afhaken. Het is de vraag of hij, net als de eveneens gekwetste Noussair Mazraoui, inzetbaar is tegen Apoel. Het moet Ten Hag deugd hebben gedaan dat Neres gedrevener voor de dag kwam dan tegen PAOK en dat Sergino Dest zich een prima vervanger van Mazraoui toonde.


De trainer was ook oprecht en terecht blij met de eerste officiële twintig minuten van Edson Álvarez. De 21-jarige Mexicaan zou centraal achterin of op het middenveld de missing link kunnen zijn. Álvarez viel zonder schroom in, deed nauwelijks iets verkeerd, schakelde zich goed in, had gevoel voor positie en hij durfde aanvallende initiatieven te ontplooien. Helemaal soepel kwam hij, qua loopstijl, niet over, maar dat zal alles te maken hebben met het nepgras in De Koel. De international maakte er na afloop geen woorden aan vuil, de multifunctionele Zuid-Amerikaan was al lang blij dat hij fit genoeg was om zich te kunnen bewijzen. Ten Hag heeft er weer een optie bij.


***


De 35e van Ajax Week 7: Weer vijf treffers tegen FC Emmen, weer spelers die bijtekenen. Hoop op meer?


Vorig seizoen won Ajax tweemaal met 5-0 van FC Emmen; afgelopen zaterdag, in de tweede competitieronde, stond er na ruim negentig minuten dezelfde eindstand op het scorebord. En opnieuw liet Klaas Jan Huntelaar zich gelden. In de eerste twee ontmoetingen met de Drentse David had hij al drie keer gescoord voor de Amsterdamse Goliath. In het jongste duel, in de Amsterdam Arena, doelpuntte hij tweemaal. Als invaller.


Voor Kasper Dolberg? Nee hoor, de Deen was ondanks dat hij zich eerder in de week geblesseerd moest laten vervangen in de eerste voorrondewedstrijd tegen PAOK Saloniki fit genoeg om ingezet te worden, maar trainer Erik ten Hag hield hem aan de kant. Om hem te prikkelen? Voor zover het ijskonijn te beïnvloeden is? Om hem te laten zien hoe scherp een spits kan zijn door de immer supergretige Huntelaar (die ook tegen de Griekse ploeg al als invaller succesvol was) op de positie van Dusan Tadic het veld in te sturen? Zowel Ten Hag als Dolberg schiep na afloop van het vrij eenzijdige treffen met FC Emmen nauwelijks tot geen klaarheid in deze kwestie. Of en hoe lang het talent hiermee kan omgaan? Als zijn veelbelovende opkomst bij Ajax maar niet zo mag verlopen als die van zijn landgenoot Viktor Fischer.


Dolberg laat zelden of nooit iets van zijn gevoel van binnen zien; Quincy Promes is een blauwe maandag bij Ajax of hij uit al enige (voorzichtige) kritiek op Ten Hag. De aanvaller dacht dat hij voor de basis was gehaald, maar ‘zelfs’ tegen FC Emmen was er alleen een rol als wisselspeler voor hem weggelegd. Hij moet de bui mogelijk al hebben zien hangen toen bekend werd dat het contract met David Neres werd opengebroken en verlengd. Vervolgens maakte Ajax bekend dat ook de opvallend genoeg amper begeerde Hakim Ziyech nog minstens een jaar blijft. Als basisspeler zit er voor Promes voorlopig weinig in het vat: waarom zou Ten Hag zijn ‘winning team’ veranderen? Met name offensief is er voor hem geen reden de opstelling aan te passen als de droomvoorhoede met Neres, Ziyech en (sorry Klaas, sorry Kasper) Tadic beschikbaar is. Zeker in deze fase van de competitie waarin vastigheid van groot belang is om de eerste competitierondes en de kwalificatiereeks voor het hoofdtoernooi van de Champions League ongeschonden door te komen.


Op het middenveld en achterin is Ten Hag er nog niet uit. Zo moest Perr Schuurs tegen FC Emmen ineens wijken, speelde Joël Veltman (sterk) centraal in de defensie en verhuisde Noussair Mazraoui van het middenveld naar de rechtsbackplek waar hij zich vorig seizoen in de kijker speelde. Zodanig dat Ajax onder anderen hem zover kreeg zijn verbintenis tussentijds op te laten waarderen. Alleen met Donny van de Beek is dit nog niet gelukt. Het is vaker gezegd: los van de inbreng van Neres, Tadic, Ziyech, (middenvelder) Daley Blind en de Argentijnse bijters Lisandro Martinez en Nico Tagliafico is Van de Beek pas echt onmisbaar. Zowel tegen PAOK als tegen FC Emmen onderscheidde hij zich andermaal als voorbereider en afmaker. ‘Donny nog een jaar’, zong het Ajax-publiek zaterdagavond.


Het zou te mooi om waar te zijn als de clubleiding erin slaagt om ook de nummer 6 over te halen nog te blijven. Het zal uitstel van executie zijn, want ooit zullen hij en vrijwel al zijn ploeggenoten toch afscheid nemen. Met een beetje pech krijgt Ajax over een jaar (of wie weet al tijdens de winterstop) dan wel te maken met een massale uittocht. Marc Overmars mag dan nu zijn zaakjes goed voor elkaar hebben en knap de transferonrust in de kiem hebben gesmoord; de directeur spelerszaken beseft als geen ander dat er geen reden - en tijd – is om op zijn lauweren te rusten. Ajax is en blijft hot namelijk, zeker als het team zich ten koste van PAOK en (waarschijnlijk) Qarabag FC uit Azerbeidjan voor het Europese voetbalwalhalla gaat plaatsen.


Tot slot nog even terug naar de ontmoeting met FC Emmen, want die leverde toch enkele mooie mijlpalen op. Zo bleef Ajax voor de dertigste (!) achtereenvolgende keer op eigen veld ongeslagen, maakte Huntelaar zijn 349e en 350e clubdoelpunt en had ook Tadic extra reden om zijn allerliefste glimlach te laten zien. De Serviër wist in navolging van Johan Cruijff en Jari Litmanen voor de elfde maal op rij in de Arena minstens éénmaal te scoren. En dan laat ik zijn assists nog buiten beschouwing. Eén tegenvaller: voor het eerst in vier thuiswedstrijden kreeg Ajax géén strafschop toegekend. Ach, je kunt niet alles hebben en zeg nu zelf: een doelpunt na een uitgespeelde aanval is toch veel leuker?


***


De 35e van Ajax Week 6: Afscheidswedstrijd van Lasse Schöne (en Donny van de Beek?) eindigt in mineur, 2-2 bij Vitesse.


Wat was hij kwaad of in ieder geval erg teleurgesteld. Donny van de Beek had zo graag willen winnen van Vitesse, maar voor het derde jaar op rij begon Ajax met puntenverlies. In Arnhem, waar vorig seizoen nog rimpelloos met 0-4 werd gewonnen, moest de ploeg van Erik ten Hag genoegen nemen met een (2-2) gelijkspel. In beide Amsterdamse doelpunten had Van de Beek een groot aandeel: hij nam de 1-1 voor zijn rekening en stelde Dusan Tadic, op het randje van buitenspel, in staat om de eindstand te bepalen. Van de Beek zelf was één van de Ajacieden die verzuimden nog minstens één keer de trekker over te halen. Dat deed hem persoonlijk pijn, maar mogelijk speelde ook mee dat hij voor het laatst het Ajax-shirt droeg. De zo belangrijke middenvelder, die met Daley Blind tot de uitblinkers behoorde, zou zelfs al tot een persoonlijk akkoord zijn gekomen met Real Madrid. Melden Spaanse kranten. Van de Beek hield zich na afloop wijselijk van de domme.


Hij zou de vierde sterkhouder van het voorbije, succesvolle seizoen zijn die uit Amsterdam vertrekt. Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt waren al weg, afgelopen weekend werd bekend dat ook Lasse Schöne een buitenlands avontuur aangaat. De Deen gaat met pijn in zijn hart weg en zwaaide al met tranen in zijn ogen naar de Ajax-fans die hun team in Arnhem vergeefs naar de overwinning hadden geschreeuwd. Schöne, de man van de zwabbertrap, van de fenomenale vrije schoppen (tegen onder meer Feyenoord en Real Madrid), de nolookpass, zijn hipsterbaardje en niet te vergeten zijn instelling. Zeven jaar stond hij bij Ajax op de loonlijst, niet één buitenlander kwam tot meer wedstrijden in de hoofdmacht en dat terwijl hij zich bijna elk seizoen in de basis moest vechten. We zullen met veel plezier en weemoed terugdenken aan ons zonnetje in huis.


De Deen had graag wat minuutjes willen meepikken, maar gedwongen door het wedstrijdverloop moest Ten Hag wel aanvallend wisselen. Kasper Dolberg was weer eens afwezig, Hakim Ziyech deed zijn best, maar was verre van effectief en Razvan Marin kon evenmin zijn stempel op het spel van de landskampioen drukken. David Neres, Quincy Promes en Noussair Mazraoui konden het verschil ook niet maken. Je kunt je zelfs afvragen of het wel zo verstandig was om Neres in te brengen: de Braziliaan is pas een week in training. Had Klaas-Jan Huntelaar, die tijdens de afgelopen voorbereidingsperiode een scherpe indruk achterliet, niet wat meer potten kunnen breken?


Ten Hag beklaagde zich na afloop over het feit dat de elf man die aan de aftrap stonden, dit seizoen nog niet eerder samen hadden gespeeld. Blind daarentegen, was wat eerlijker. Ajax had meer moeten brengen, was zijn conclusie. Ten Hag had het zich ‘makkelijker’ kunnen maken door – op een aantal plekken - voor een ander basisteam te kiezen. Maar waarschijnlijk hield de trainer bij de samenstelling er rekening mee dat hij ook dinsdag tegen PAOK met een zo sterk mogelijke ploeg wil aantreden. Dus met de Argentijnen Nico (Tagliafico) en Lisa(ndro Martinez) en wellicht ook de Mexicaan Edson Alvarez, die sneller dan verwacht zijn werkvergunning kreeg en met wie Ten Hag het in Griekenland zomaar aan zou durven. Ajax kan wat defensieve kracht gebruiken, want tegen Vitesse was het verdedigend niet altijd even overtuigend.


Het ontbrak er in fasen tijdens het duel duidelijk aan de juiste afstemming. Dat was bij beide tegendoelpunten te zien, al was het wel wrang voor de redelijk in de competitie debuterende Perr Schuurs dat hij een inzet van Márus Bero zodanig van richting veranderde dat zijn doelman André Onana kansloos was en Vitesse dus wat fortuinlijk de score kon openen. In de tweede helft profiteerde Riechedly Bazoer van de desorganisatie bij zijn oude werkgever. Dat betekende de 2-1, maar niet de winnende treffer. De middenvelder baalde ook om een andere reden: Bazoer kon inrukken na een tweede gele kaart. Tegen tien man wist Ajax de pressie wel op te voeren, maar een overwinning bleef dus weer uit.


Geluk bij een ongeluk, al kun je het ook anders uitleggen: PSV en Feyenoord speelden eveneens gelijk. AZ mag zich door een 4-0 zege op Fortuna Sittard de eerste koploper noemen. Och, het seizoen is nog lang.


***


De 35e van Ajax Week 5: Eerste prijs is binnen en het kan nog zoveel beter.


Vijf jaar moest Ajax op een prijs wachten en nu heeft het binnen drie maanden reeds drie trofeeën ingepalmd. Na de KNVB-beker en het landskampioenschap werd zaterdag de Johan Cruijff Schaal een prooi voor de onverzadigbaar ogende Ajacieden. Ze zijn nog geen maand in training, maar in het prestigegevecht met PSV (2-0 winst) gaven ze er nu al blijk van dat de juiste spirit aanwezig is, dat ze conditioneel gezien er aardig voorstaan en dat ook individueel stappen worden gemaakt.


Sergino Dest, Razvan Marin en Lisando Martinez zijn wat klein uitgevallen, maar ze hebben in korte tijd al zoveel laten zien dat het grote jongens kunnen worden. In ieder geval bij Ajax. Perr Schuurs steekt qua lengte al met kop en schouders boven veel zijn ploeggenoten uit, voetbaltechnisch en –tactisch gezien liet de (voorlopige) opvolger van Matthijs de Ligt eveneens zien dat hij progressie maakt. Het deed trainer Erik ten Hag zichtbaar goed. Er is niet voor niets in hem geïnvesteerd, zo zei de trainer nadat hij Schuurs, maar ook de opvallend actieve Kasper Dolberg een extra aai over de bol had gegeven. De Deen mocht negentig minuten (plus extra tijd) blijven staan (wat best bijzonder is), werkte als een paard en maakte de recordsnelle openingstreffer. Kortom: hij had er echt zin in.


Hakim Ziyech, die zijn vakantie inkortte om er bij te kunnen zijn in de Johan Cruijff Arena, toonde eveneens opmerkelijk veel spelplezier. Zijn acties waren weliswaar niet allemaal even effectief, maar het was mooi om te zien hoe hij tijdens en na het duel om de Super Cup een enthousiaste indruk achterliet. Ziyech: “Ik voel me hier thuis, speel lekker en zal zolang ik hier ben mijn stinkende best blijven doen.” En dat zou zomaar nog een jaar kunnen zijn. De spelmaker hoeft niet zo nodig weg. Het Spaanse Sevilla wil hem graag overnemen, maar dat ziet hij niet als een vooruitgang. Kijk, zo hoog is Ajax in aanzien gestegen.


Zo waren er eigenlijk alleen maar blije gezichten aan Amsterdamse zijde. Er zal ook lacherig zijn gedaan over de kanttekeningen die Ten Hags collega Mark van Bommel plaatste bij de 2-0 van Daley Blind. De bal voor de vrije trap die hieraan voorafging lag niet stil en de overigens zwak leidende scheidsrechter Dennis Higler had moeten optreden toen Ajax-aanvoerder Dusan Tadic een overtreding maakte. Althans, vond de zenuwPeeSV’er. Hij kan zich beter zorgen maken over het zwakke verweer van zijn doelman Jeroen Zoet op de inzet van Blind en het gebrek aan scherpte voorin. Invaller Donyell Malen liet twee keer na te scoren.


De zege voor de thuisclub en de uitreiking van de schaal door bondscoach Ronald Koeman aan Tadic zouden overigens niet in gevaar zijn gekomen, daarvoor was ze in deze seizoensouverture te sterk. Ondanks, en dat mag ook best gezegd worden, dat het ook bij Ajax niet allemaal even goed was. Zo vielen Quincy Promes, één van de vier debutanten, en Tadic wat tegen. Absolute uitblinker was Blind, die, zoals enige jaren geleden onder Frank de Boer, maar toch tot verrassing van velen op het middenveld was geposteerd. Mede als gevolg van deze wijziging werd het centrum van de verdediging gevormd door de nieuwelingen Martinez en Schuurs, van wie vooral de Argentijn speelde alsof hij al jaren achterin bij Ajax de lakens uitdeelt. Een klein, maar venijnig en balvaardig bijtertje, dat zich dit seizoen ongetwijfeld gaat manifesteren en volgend jaar zonder problemen de plaats zal innemen van Nico Tagliafico, mocht zijn landgenoot dan wel vertrekken. De derde Argentijn in hoofdstedelijke dienst, Lisandro Magellan, werd tegen PSV ook wat speelminuten gegund. Mogelijk staat hij maandagmiddag wel aan de aftrap voor de laatste oefenwedstrijd tijdens deze voorbereidingsperiode. Tegenstander op het terrein van FC Lisse is dan het Turkse Sivasspor. Of dit potje Ten Hag qua basisopstelling op andere gedachten gaat brengen ten aanzien van de competitiestart, zaterdag uit tegen Vitesse, is de vraag. Ziyech is niet fit genoeg om negentig minuten vol te maken, Tagliafico heeft nog meer tijd nodig en David Neres, die mogelijk wordt verkocht aan Atletico Madrid, meldt zich maandag pas in De Toekomst. Het ging toch goed tegen PSV en hoe was ook alweer vorig seizoen de uitslag van Vitesse - Ajax?


***


De 35e van Ajax Week 4: Rasmus Kristensen na anderhalf seizoen al vertrokken, Edson Álvarez eindelijk in Amsterdam.


Wat is een miskoop? Volgens ‘van Dale’ een tegenvallende koop. Met als toelichting: ‘speler die niet voldoet aan de bij de transfer gekoesterde hoge verwachtingen.’ Strikt genomen is Rasmus Kristensen dus een kat in de zak geweest.


Net als Nico Tagliafico kwam de Deen in de winterstop van het seizoen 2017-’18 naar Ajax. Waar de Argentijn zich binnen de kortste keren opwerkte tot een vaste basisspeler, moest de Deen zich vooral tevreden stellen met invalbeurten. In anderhalf jaar kwam hij tot 27 wedstrijden en het eerste doelpunt dat hij als Ajacied maakte, in de finale van het KNVB-bekertoernooi eind vorig seizoen tegen Willem II, was meteen zijn laatste.


Afgelopen weekend verkocht Ajax hem aan de Oostenrijke topclub Red Bull Salzburg. Voor hetzelfde bedrag als waarvoor hij van het Deense Midtjylland was overgenomen. Wat dat betreft heeft Ajax dus geen verlies geleden. Toch zullen beide partijen niet tevreden terugkijken op het kortstondig dienstverband. De soms wat onhandig ogende Kristensen slaagde er immers niet in uit te groeien tot een sterkhouder wat normaal gesproken het doel zal zijn geweest van de overgang. Desondanks beweerde trainer Erik ten Hag dat de back uitstekend heeft gefunctioneerd.


Kristensen wilde graag spelen en hij hoopt die ruimte bij Salzburg wel te krijgen. Bij Ajax dreigde hij genoegen te moeten nemen met een plek achter Noussair Mazraoui, Joël Veltman en zelfs nieuwkomer Sergino Dest. Bovendien stond Edson Álvarez bij wijze van spreken al weken op de trap van het toestel, waarmee hij van Mexico naar Amsterdam zou vliegen. Zijn club Club América, Ajax en de speler zelf kwamen afgelopen weekend eindelijk tot een definitief akkoord. De 21-jarige international kan uit de voeten als centrale verdediger, middenvelder en …rechtsback.


De vriendschappelijke wedstrijden van maandagmiddag tegen OFI Kreta (in Epe) en ’s avonds in het Olympisch Stadion in Amsterdam tegen Panathinaikos komen nog te vroeg. Het duel, zaterdag, om de Johan Cruijff Schaal waarschijnlijk ook. Toch is Ten Hag er alles aan gelegen om PSV, dat de Mexicaan ook op de korrel had, de eerste tik van het seizoen uit te delen en zal hij de jongste aanwinst zo snel mogelijk willen inpassen.


Twee andere nieuwelingen zullen vrijwel zeker én in het laatste oefenpotje van dit seizoen, tegen Panathinaikos, én tegen de runner up van de eredivisie, PSV dus, wel bij de eerste elf horen. Dan hebben we het over middenvelder Razvan Marin en Quincy Promes, die zich wel erg snel thuisvoelt in Amsterdam. Het is de vraag wie naast hem in de spits zal staan: Kasper Dolberg of Klaas-Jan Huntelaar. Op rechts is aanvoerder Dusan Tadic boven alle twijfel verheven. Dolberg en Tadic hadden overigens een groot aandeel in de openingstreffer van Ajax in de vriendschappelijke ontmoeting, afgelopen donderdag, met Watford. Dat betekende de 0-1, want Andy Gray had de Engelse Premier-Leagueclub vanaf de strafschopstip aan de gelijkmaker geholpen. Het potje leek in 1-1 te eindigen. Leek, want de ene helft van de tweeling Timber, Jurriën, kopte Ajax in de slotfase van het duel in Oostenrijk fraai naar een 2-1 zege.


Ten Hag greep het bevredigende optreden van onder anderen Dest en Timber aan om de kritiek te verwerpen, dat Ajax een koopclub is. Bovendien: investeren is gewoon van levensbelang, omdat met Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt niet de minste Ajacieden zijn vertrokken. Ajax wil, nee moet dit seizoen weer kampioen worden. En, omdat het dit aan zijn stand verplicht is én omdat de titel rechtstreekse deelname aan de Champions League betekent. Zonder voorrondes dus. Dit jaar moet de ploeg van Ten Hag die nog wel zien te overleven.


Inmiddels is hiervoor geloot en Ajax blijft op de Griekse toer. Net als in 2016 stuit het op PAOK en dat had iets makkelijker gemogen. De aanstaande tegenstander werd vorig seizoen namelijk ongeslagen kampioen en kreeg slechts veertien tegentreffers. Maar och, een jaar geleden won Ajax al met 4-2 van PAOK en drie jaar geleden lukte het ook, dus waarom de komende weken niet? Het eerste duel wordt over twee en een halve week gespeeld. Na de wedstrijden tegen PSV en de competitie-ouverture van 3 augustus tegen Vitesse. We zijn bijna begonnen!


P.s.: bij Ajax hebben in vijftig jaar een stuk of 25 Denen onder contract gestaan. Wijlen Tom Söndergaard was in 1969 de eerste en de minst succesvolle, Dit seizoen telt de selectie van Ten Hag drie Denen: Kasper Dolberg, Victor Jensen en Lasse Schöne.


***


De 35e van Ajax Week 3: Ajax met Dusan Tadic als nieuwe aanvoerder iets te sterk voor Turkse nummer twee.


Meer nog dan vorig seizoen lijkt Dusan Tadic de leider van Ajax te worden. Natuurlijk zul je van Erik ten Hag niet horen dat het een uitgemaakte zaak is dat de Serviër de nieuwe aanvoerder is. Dat laten trainers meestal in het midden mocht dit vraagstuk opdoemen. En de band mag ter discussie worden gesteld. Sterker: Ajax moet op zoek naar een nieuwe captain. Officieel is het weliswaar niet bekend gemaakt en een presentatie à la Frenkie de Jong in Nou Camp is evenmin aangekondigd, maar neem van mij aan dat Matthijs de Ligt definitief naar Juventus verkast. Hij wordt er collega van onder anderen Cristiano Ronaldo, de Portugese topspits die hij vroeger als jonkie had willen zijn en die hij vorig seizoen nog uit de Champions League gooide.


De Ligt vertrekt voor een transferbedrag dat vergelijkbaar is met de vergoedingssom die Barcelona begin dit jaar neertelde voor Frenkie de Jong. Zo om en nabij de 70 miljoen euro dus. Een smak geld, maar ‘Juve’ mag in de handjes klappen: de Golden Boy wordt over ruim een maand pas twintig en hij is verder in zijn ontwikkeling dan de iets oudere De Jong. Wat maakt het uit: de clubkas van Ajax is weer gespekt en de lopende rekening van Nederlands beste voetballer van het afgelopen seizoen zal jaarlijks ook een op zijn zachtst gezegd mooi bedrag tegemoet kunnen zien, dat wordt gestort door de penningmeester van de ‘Oude Dame’. De Ligt gaat, naar verluidt, 12 miljoen per jaar verdienen. Voor de ouderen onder ons: dat is dus omgerekend ruim 26,5 miljoen gulden. Mocht De Ligt (top)voetbal na één jaar Serie A beu zijn, of om een andere reden stoppen, dan hoeft hij zich financieel in ieder geval geen zorgen te maken.


Waar hebben we het over: natuurlijk blijft de ‘klant’ van Mino Raiola nog jaren voetballen. Op papier tot 2024 in Turijn. Tadic is gelukkig vooralsnog evenmin uitgespeeld en het lijkt er zelfs op - contracten worden niet altijd uitgediend - dat de nummer 10 zijn droomclub ook na zijn actieve carrière trouw blijft. En waarom zou Ten Hag deze voorbeeldprof, want zo heeft de international zich het afgelopen voetbaljaar in binnen- en buitenland gemanifesteerd, dan niet tot aanvoerder benoemen? Ajax’ vierde oefenwedstrijd in de aanloop naar het eerste officiële duel (tegen PSV om de Johan Cruijff Schaal) mocht je een vingerwijzing noemen. Wie droeg tijdens de eerste helft van de ontmoeting in het Oostenrijkse Brambergen met het Turkse Basaksehir de band? Tadic dus.


Wat veel fijner was om te constateren: hij lijkt tijdens zijn vakantie niets qua snelheid en passeerbewegingen te hebben ingeboet. De rechtsbuiten van dienst had er zin in, pas een week nadat hij zich voor het eerst weer op De Toekomst had gemeld. Ook de andere spelers die niet meer dan een handvol trainingen achter de rug hadden, toonden spelplezier. ‘Zelfs’ Kasper Dolberg maakte een best gedreven indruk. Dat was onder meer te zien aan de wijze waarop hij tegen de Turkse nummer twee de score opende, na een werkelijk fantastische, veelbelovende aanval. Ajax kende trouwens twee debutanten: Razvan Marin en Quincy Promes. De Roemeense middenvelder was wat ongelukkig in de passing, maar hij toonde wel inzicht. Promes, die jaren geleden zijn loopbaan bij de Ajax-jeugd begon, was wat balvaster. Het rood en wit stond hem als vanouds. Na Daley Blind (67) speelde de aanvaller vorig seizoen bij Sevilla en Spartak Moskou van alle clubs in de eredivisie en uit de top vijf-competities in Europa de meeste wedstrijden. Inclusief interlands kwam Promes tot 66 optredens. Al te vergaande conclusies moeten we overigens niet verbinden aan wat Marin en Promes op het Apenveld lieten zien: ze zijn nog maar net begonnen. Sergino Dest is al langer bezig en hij hield zich andermaal goed staande. Nu als linksback, omdat Lisandro Martinez geblesseerd is. Zakharia Labyad, die er net als de Argentijn tegen Anderlecht niet bij was (de Utrechter was ziek), mocht tegen de Turkse sparringpartner na rust opdraven. De linksbuiten viel op door wat strakke steekpassjes en een mislukt schot.


De tweede helft van het treffen met het team van onder anderen Eljero Elia was aan Ajax-zijde verre van prima. Het kwam nog wel op 2-0, waarbij het onduidelijk was wie de tweede treffer op zijn naam kreeg. Eén van de Turkse verdedigers die de bal over de eigen doellijn werkte of toch goaltjesdief Klaas-Jan Huntelaar, die de bal voor de zekerheid keihard tegen het net werkte? Ten Hag had in de pauze tien spelers gewisseld, onder wie Blind, Donny van de Beek, Dolberg (die plaats moest maken voor uiteraard Huntelaar), de aardig spelende Carel Eiting en Perr Schuurs. Alleen Bruno Valera mocht 90 minuten blijven staan. De Portugese keeper is zo goed als zeker de stand in van André Onana, voor wie het seizoen wel erg lang duurde door het toernooi om de Africa Cup.


Ajax zet de wedstrijdenreeks donderdag – in Oostenrijk - voort tegen het Engelse Watford. Langzaam maar zeker krijgen we dan de contouren van het zoveelste nieuwe Ajax te zien, al weet je nooit wat er de komende anderhalve maand op de transfermarkt allemaal nog gaat gebeuren. ‘Crazy’, ‘belachelijk’, vindt Ten Hag deze situatie en hiermee slaat hij de spijker op zijn kop. Helaas moeten hij, de staf, de spelers en wij als fans ermee leven. Geruststellende gedachte is wel dat de leiding van de Amsterdamse club bij een uittocht(je) van spelers de selectie op peil weet te houden. We zullen Frenkie en Matthijs desondanks gaan missen.